Potrošačka korpa u Crnoj Gori daleko od prosječne

Bez autora
Feb 14 2011

Zavod za statistiku Crne Gore ne planira da za obračun minimalne potrošačke korpe u narednom periodu uzima troškove tročlane, umjesto kao do sada četvoročlane porodice, a neće mijenjati ni njen sadržaj. U Crnoj Gori potrošačka korpa u decembru je iznosila 755 eura, dok je prosječna zarada u istom mjesecu bila 515 eura. To znači da ju je od minimalne korpe dijelilo čak 240 eura, što je skoro 47 odsto zarade. Analizirajući taj odnos građanima Crne Gore treba najviše novca za pokrivanje osnovnih potreba, a pri tome je riječ o minimalnoj, a ne prosječnoj korpi. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe u decembru, građani su 33 odsto izdvajali za hranu, 43,7 odsto na neprehrambenu robu i usluge, dok obračunata renta predstavlja 23,3 odsto ukupne potrošnje...

Potrošačka korpa u Crnoj Gori daleko od prosječneZavod za statistiku Crne Gore ne planira da za obračun minimalne potrošačke korpe u narednom periodu uzima troškove tročlane, umjesto kao do sada četvoročlane porodice, a neće mijenjati ni njen sadržaj – kazao je načelnik Odsijeka statistike tržišta rada i potrošnje domaćinstava Monstata Gojko Dragaš agenciji Mina-biznis.

U Crnoj Gori potrošačka korpa u decembru je iznosila 755 eura, dok je prosječna zarada u istom mjesecu bila 515 eura. To znači da ju je od minimalne korpe dijelilo čak 240 eura, što je skoro 47 odsto zarade.

- Analizirajući taj odnos građanima Crne Gore treba najviše novca za pokrivanje osnovnih potreba, a pri tome je riječ o minimalnoj, a ne prosječnoj korpi – kazao je Dragaš.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe u decembru, građani su 33 odsto izdvajali za hranu, 43,7 odsto na neprehrambenu robu i usluge, dok obračunata renta predstavlja 23,3 odsto ukupne potrošnje.

U zemljama regiona nedavno je počela da se primjenjuje nova metodologija Eurostata za izračunavanje prosječne potrošačke korpe koja će, umjesto dosadašnjih 49 artikala u Srbiji imati 75 i sadržaće troškove tročlane porodice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik